
Багато хто чув про "правило 5 секунд", згідно з яким їжу можна безпечно з’їсти, якщо підняти її з підлоги протягом кількох секунд. Проте мікроби передаються майже миттєво, і ризик зараження залежить не лише від часу, а й від типу їжі та поверхні. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Live strong. Ризики при вживанні їжі з підлоги Контакт з патогенними мікроорганізмами Як тільки їжа торкається підлоги, на неї можуть перейти бактерії, віруси або грибки. Навіть за долі секунди можливе зараження патогенами. Тип їжі Волога або жирна їжа (м’ясо, фрукти, вареники) зазвичай збирає більше мікробів. Тоді як суха їжа (печиво, чіпси, горіхи) при падіння збирає менше бактерій, але ризик все одно існує. Тип поверхні При падінні на кахель та лінолеум відбувається швидка передача мікробів. Килим призводить до меншої передачі одразу, адже більше бактерій у глибині. Дерево може мати мікротріщини, де живуть бактерії, тому при падінні їжу варто викидати. Імунна система Якщо у вас ослаблений імунітет, хронічні хвороби, вагітність, то ризик вживання їжі, яка впала, серйозніший. Маленькі діти та літні люди - також у групі ризику. Важливо розуміти, навіть якщо підлога виглядає чистою, на ній можуть бути:
- бактерії (наприклад. сальмонела, ешерихія колі)
- залишки бруду з вулиці
- мікроорганізми від домашніх тварин чи взуття
- Чи можна їсти їжу після того, як на неї сіла муха
- Шокуюча правда про сухофрукти, яку не знає майже ніхто
- 4 напої, які категорично не можна давати дітям