
Риба є визнаним джерелом білка та корисних Омега-3 жирних кислот, що напряму впливають на рівень IQ та здоров'я шкіри й мозку. Проте не вся риба однаково корисна. Деякі види можуть накопичувати важкі метали та токсини, завдаючи шкоди організму. Яка риба є "брудною" і на яку варто полювати в магазинах, розповідає РБК-Україна з посиланням на допис тренера Юрія Попка у Facebook. Найнебезпечніша риба Насамперед уникайте великих глибоководних риб, особливо з Атлантичного океану, який вважається найбільш забрудненим. Чим більша й старіша риба, тим більше шкідливих речовин вона встигла увібрати. Тунець, камбала та палтус (з Атлантики) Ці великі хижаки є лідерами за вмістом токсинів. Тілапія та пангасіус Часто вирощуються в антисанітарних умовах, через що їх вважають «брудними». Морський окунь Схильний до накопичення ртуті, небезпечної для нервової системи. Штучно вирощені лосось та форель Користь такої риби сумнівна, оскільки вона поступається диким видам за вмістом поживних речовин. Ідеал - дика риба з чистих водойм. Найкорисніша та найдоступніша риба Висока ціна не завжди показник якості. Часто найкорисніша риба ховається на нижніх полицях магазинів за цілком доступною ціною. Найкращим вибором є оселедець та скумбрія. Ці види невеликі за розміром, тому не накопичують токсинів, але при цьому є абсолютними рекордсменами за вмістом Омега-3 та білка. Також до списку корисних і безпечних належать:
- Минтай, хек, тріска.
- Дикі лососеві: нерка, кета, горбуша, кіжуч.
- Дрібні риби: сардини та анчоуси, які є чудовим джерелом кальцію.
- Сібас, дорадо, судак, щука.
- Дієтолог назвала дешеву рибу-чемпіона з Омега-3
- Названо безпечну норму консервованого тунця
- 2 популярні риби, які викликають стрибки тиску