Покупні фрукти виглядають апетитно, але не завжди є безпечними. Щоб зберегти врожай і покращити зовнішній вигляд, фермери нерідко використовують велику кількість пестицидів, залишки яких потрапляють у наш організм. У яких фруктах найбільше за все пестицидів, пояснює РБК-Україна. Чи можна розпізнати фрукти з пестицидами Фахівці наголошують, що за зовнішнім виглядом визначити рівень обробки неможливо. Проте надмірна блискучість шкірки, ідеальна форма та відсутність навіть дрібних дефектів можуть бути сигналом, що врожай вирощували з інтенсивним застосуванням хімікатів. Сільськогосподарські виробники використовують фунгіциди, інсектициди та регулятори росту, щоб зробити фрукти привабливішими й підвищити врожайність. Така практика часто зменшує біорізноманіття, впливає на смак плодів і може становити ризик для здоров’я. Які фрукти найбільш забруднені пестицидами За звітом французької організації Générations Futures, опублікованим у 2022 році, пестициди найчастіше виявляють саме у фруктах. Під час аналізу майже двох тисяч зразків продуктів, проданих у Франції, вчені встановили:
- 80% фруктів містили щонайменше одну залишкову речовину пестицидів;
- для порівняння, серед овочів таких випадків було 48%, а серед зернових - 56%;
- найбільш забруднені - вишні (100%), виноград (98%), мандарини та клементинки (97%).
- купувати фрукти місцевого походження або з позначкою «органічні»;
- мити плоди в розчині харчової соди або оцту, щоб зменшити залишки хімікатів;
- знімати шкірку, якщо її поверхня надто блискуча чи покрита воском.
- Які овочі і фрукти не можна купувати в супермаркетах у листопаді
- Названо найкорисніший цитрусовий фрукт
- Найкращі способи їсти яблука, щоб отримати з них максимум користі